Visible learning plus: het programma

Speciaal voor scholen heeft prof. Hattie het trainingsprogramma Visible Learning Plus ontwikkeld. Het is geen nieuwe methode en ze vereist geen aparte lessen of andere ingrijpende veranderingen. Het is enkel een verhaal dat je ertoe verbindt om hetgeen zinvol is te behouden en te durven benoemen waar het anders kan. Je keuzes zullen voortaan wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ze kunnen door je team onder de loep genomen en besproken worden. Je team zal met een hernieuwde focus zeer sterk staan, niet door een toverformule, maar door lef, keuzes en focus op kerntaken.

Leren Zichtbaar Maken is gericht op de kern van je werk: Hoe versterk je je impact op het leren van leerlingen?

Het programma:

 1. helpt je om de impact van je onderwijs inzichtelijk te maken.
 2. biedt concrete en praktische informatie om je impact op het leren en het ontwikkelen van leerlingen te vergroten.
  Bijvoorbeeld over:

  • hoe je een les start,
  • hoe je effectieve feedback geeft,
  • hoe je de relatie tussen leraar en leerling versterkt,
  • hoe de samenwerking tussen leraren geoptimaliseerd kan worden,
  • welk effect je bevlogenheid op leerlingen heeft,
  • hoe je schoolorganisatie het leren zichtbaar kan maken voor leerlingen en leraren.

De onderdelen van het programma kun je afzonderlijk van elkaar volgen. Hoe meer onderwijsprofessionals of teamleden uit je organisatie betrokken zijn, hoe groter de impact van dit programma.

Leren zichtbaar maken: de trainingen

De grondslag

Tijdens deze nascholing maak je kennis met de belangrijkste inzichten uit het onderzoek naar wat leren zichtbaar maakt. De technieken die de impact op het leren van leerlingen vergroten, zijn meteen inzetbaar in de eigen praktijk.

Bewijs in Actie voor beleidsmakers

Als jij een schoolleider bent, raden we je aan om na ‘Leren zichtbaar maken: de grondslag’ deel te nemen aan het Bewijs in Actie programma. In dit programma word je begeleid bij het beoordelen van je huidige praktijk en het structureren van een Visible Learning strategisch plan op maat van jouw school. Deze tweedaagse training is erop gericht om met een kernteam van de school zelf aan de slag te gaan: je maakt samen een onderwijsactieplan.

Leren zichtbaar maken voor leraren

Veel leraren willen alles weten over het leren van leerlingen en hoe ze hier zo goed mogelijk op in kunnen spelen. Met ‘Leren zichtbaar maken: de grondslag’ krijgen leraren de voorbereiding die ze nodig hebben voor deze tweedaagse training.

Tijdens ‘Leren zichtbaar maken: de grondslag’, stonden volgen vragen centraal:

 • Is bij jouw leerlingen het leren zichtbaar?
 • Is er sprake van leerwinst?
 • Boeken jouw leerlingen vooruitgang en hoe weet je dat?

Met deze vragen ga je tijdens de eerste dag van het tweedaagse programma ‘Leren zichtbaar maken voor leraren’ verder aan het werk.

De trainers

Visible Learning Plus wordt succesvol toegepast in 24 landen. Nu staan ook in Nederland en Vlaanderen 18 door prof. Hattie geaccrediteerde trainers voor je klaar. Voor Vlaanderen zijn dit Lieven Coppens en Stefaan Vanparys.